2012. február 8., szerda

Kötött kesztyű kezdőknek (leírás)

Fonal : Barka Mosó Masa
Tű: 5 és feles körkötőtű

Felszedünk 28 szemet a tűre, megfelezzük, és a két rész között kihúzzuk a damilt. (ha még nem csináltál ilyet, Magic Loop technika címszó alatt több helyen is meg lehet találni)  Körben kezdünk kötni.
1. sor fordított
2. sor sima
3. sor fordított
4. sor sima
5. sor fordított

6.- 17.- sorig sima (12 sor)

18. sor fordított
19. sor sima
20. sor fordított
21. sor sima
22. sor fordított

23. sor
Sima

24.sor
 Az előző sor utolsó szeme, és a sor első szeme közti keresztben fekvő szálat a bal tűvel felemeljük, és csavart simával kötjük le. A sort végigkötjük simán. (29szem)
25.sor
Az előző sor utolsó szeme, és a sor első szeme közti keresztben fekvő szálat a bal tűvel felemeljük, és csavart simával kötjük le. A sort végigkötjük simán. (30szem)
26.-33. sor
Ugyanezt ismételjük, összesen tehát 10 szemet szaporítunk, ezzel kialakítottuk a hüvelykujj helyét.

34. sor
Sima, a 10 szemet segédtűre, biztosítótűre, darab fonalra, (vagy ami van kéznél) félrerakjuk.

A tenyérrész következik.
Azáltal, hogy a hüvelykujjat félretettük, a sorkezdés most átkerült a tenyér közepéről a mutatóujj felőli oldalra. Érdemes átrendezni a tűn a szemeket, úgy hogy újra fele-fele legyen.

Fordított sor következik. (én a sor elején és közepén, vagyis a tenyér két élénél fogyasztottam egy-egy szemet, de ez nem muszáj, kinek hogy kényelmes.)
Ezután sima sor.
(Tulajdonképpen ez a rész lustakötés lenne, de mivel körben kötünk, nem fordulunk, ezért ténylegesen váltogatni kell a sima és fordított sorokat)
Addig folytatjuk, amíg 10 fordított sorunk van, majd leláncoljuk.

Hüvelykujj:
Felvesszük a 10 szemet, és még kettőt pluszban a tenyér felől, és a 12 szemet körben ugyanúgy kötjük, mint a tenyér-részt, itt 5 fordított sorig, majd leláncoljuk.

Bal kesztyű ugyanaz, kivéve a hüvelykujj-részt, ahol a szaporítást, vagyis a szem felemelését mindig az előző sorban felszedett szem után végezzük, így a szaporítás balra fog dőlni. A segédtűre/vagy valamire a balra eső 10 szemet tesszük félre.

Ui.
Életem első kesztyűje.
Rengeteg mintát megnéztem rengeteg helyen.
Riasztottak a leírások.
Azután kitaláltam magamnak egy sajátot, ami passzol a sapkámhoz és a nyakmelegítőmhöz.
A hüvelykujj kialakítását  a Barka kötősuli-ból vettem, nagyon jó hely!

U-Ui.
Most nem ilyet kell hordani, mert pont az ujjaink lefagynak, de addig éppen elkészülhet, amíg enyhül a farkasordítás!

15 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszetős darab, igazán! Innen azért nem nagy dolog ám az egyujjas megkötése (ez a buzdítás része a kommentemnek :), mert az bizony igaz, hogy most ebben lefagy az ember keze.

    VálaszTörlés
  2. Igen, én majdnem be is fejeztem, de a kamaszkorú fiúmagzatom mondott valamit az egyujjas kesztyűk és az életkor kapcsolatáról, olyasmit, hogy ez csak 7 év alatt és 70 fölött lehet indokolt, és hagytam magam lebeszélni. De magamban még foglalkozom az üggyel. Elvégre van úgy, hogy az ember 100 évesnek érzi magát. Vagy éppen 5-nek mondjuk.:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó... eltökéltem hogy megpróbálom...de valami mindig visszafog...lehet hogy nem nőttem fel még a kesztyűhöz.... Minden évbe eltervezem a tanulását...

    VálaszTörlés
  4. Vera, én sem tudtam, hogy tudok kesztyűt kötni:) Próbálgattam, és ez lett.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a biztatást! Na majd eccer neki lódulók...

    VálaszTörlés
  6. Köszi a részletes leírást! Klassz, hogy ilyen kísérletező vagy.

    VálaszTörlés
  7. Világos mint a nap. Ilyen leírást olvasva még én is elhiszem, hogy tudnék kötni.
    Ma reggel pont rád és az orrmelegítődre gondoltam, arra hogy régen hallottam már rólatok, miközben a közel harminc méter hosszú kocsibeállóról lapátoltam két nyomvonalban a havat, azon imádkozva, hogy középről ne kelljen. Szóval fájt a levegővétel. Be is dugtam az orrom a sálamba. Innentől kezdve már csak tudtam a lapátolási irányt, de nem sejtettem, mert tök párás lett a szemüvegem. Azon már meg sem lepődtem, hogy a sálra ráfagyott a párám, ha egy percre kidugtam onnan az orrom. Az már csak a hab a tortán volt, hogy a kocsi nem is indult, behalt az aksija, de legalább testmozgattam magam.

    VálaszTörlés
  8. Aha, akkor már kezdő kesztyűm is van (mintám), csavarás megy minden egyéb ráér később is, köszi!

    VálaszTörlés
  9. Hű, mondtam én, hogy egy kicsit nem figyelünk oda, és máris szett lesz belőle :) Köszi a leírást!

    VálaszTörlés
  10. és milyen jó kis szett!
    (kamaszkorú fiúmagzatodnak üzenem, hogy hasonlóan gondolkoztam én is pár évtizede, de aztán átértékelődtek a dolgok sapka-kesztyű ügyben. ma már csak egy számít: hogy ne fázzak :o)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Lányok!
    Öröm Nektek írni! Arra gondoltam eredetileg ezzel a kesztyűleírással, hogy biztos vannak olyanok, mint én is, hogy az alapokkal ugyan tisztában vagyunk, mégis azt gondoljuk valamiért, hogy azért a kesztyű, hát az egy más szint. Ez pedig egy belépő-szintű kesztyű. Olyan kedves tőletek, hogy mégis azok is reagálnak rá, akikről bizton tudom, hogy lazán meg tudják csinálni, sőt!
    Meli, hát ki tudja, lehet hogy csak még nem próbáltad?
    Én megmondom őszintén, hogy tulajdonképpen szeretek havat lapátolni. Persze könnyű nekem, épp csak akkora területen kell, ami még sport-szinten is jólesik. Azon kívül a Sanyi rendkívül aktívan közreműködik természetesen. Fel-alá rohangál, kijelöli a nyomvonalat, a fontosabb pontokat megjelöli sárgával...és nem utolsósorban folyamatosan biztosít róla, hogy ez nagyon vidám dolog.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Adél!

      Valószínűleg amatőr lesz a kérdésem, de hogyan kell a hüvelykujjnál a tenyér felőli plusz két szemet odavarázsolni? Egyáltalán hogy kerül oda fonalszál, amikor korábban a tenyérrésznél ellvarrtuk? Segíts légyszi, mert ezt a leírást sehol nem találom.:-( Szilvi

      Törlés
  12. Nagyon szép lett ez a kesztyűcske... És, hogy a leírást is közreadtad, kölön dícséretet érdemel! :)

    VálaszTörlés
  13. De jó lett, Adél, ezek után megpróbálom majd én is az ujját is. :)

    VálaszTörlés
  14. Szia! Sálat kötöttem már körbe, de kesztyűvel még nem próbálkoztam. Sajnos nekem nem sikerül, mert a 28 szem -et nem tudom körbekötni. :(

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...