2012. december 9., vasárnap

Az én mézeskalács receptem

amit már vagy húsz éve alkalmazok szűkebb és tágabb környezetem legnagyobb megelégedésére, így szól:

Karácsonyi mézeskalács

Keverj össze 25 dkg finom lisztet
                     10 dkg porcukorral
                     1 kávéskanál őrölt fahéjjal
                     6 szem apróra tört szegfűszeggel
                     és 1 kávéskanál szódabikarbónával.
Morzsolj bele 1 evőkanál margarint, üss bele 1 tojást, önts bele 10 dkg langyos mézet.
Jól gyúrd össze, míg egy cipóba össze nem áll. Ha nagyon ragad, lisztet lehet még hozzátenni.
Kicsit rakd félre pihenni.
Hintsd meg a nyújtódeszkát liszttel, tégy rá ökölnyi tésztát, nyújtsd ki hurkapálca vastagságúra, s szaggasd ki különböző formára.
A kivágott tésztát tedd egy megfordított, vékonyan margarinozott tepsire, és közepes lángnál süsd barnára.

Díszítés.
Verj fel egy tojásfehérjét kemény habbá, és keverj bele lassan, folyamatos keverés közben 10 dkg szitált porcukrot. Tedd nejlonzacskóba és vágj az egyik sarkára gyufaszálnyi lyukat, ezzel lehet a kalácsokra rajzolni.

Saját tapasztalataim az ügyben:
Mindig ragad, kell bele még liszt, talán 20 év múlva eszembe jut megmérni, hogy mennyi, és átírni a receptet :)
Nem szabad közel rakni egymáshoz a figurákat, mert sütés közben megnőnek kissé.
Én 160 fokon hőlégkeverésen sütöm, egy adag kb. tíz perc, nagyon kell figyelni, nehogy megégjen, de azért szép barna legyen!
A recept által megadott mennyiség kb. 60-70 db, függ attól, hogy milyen vékonyra nyújtjuk a tésztát, és mekkorák a figurák.
Én minimum 2, de inkább 3 adagot sütök, karácsony előtt és után is esszük, egy részét kifúrom, és a fát díszítjük vele és ajándékozok is belőle, mindig biztos siker!
A díszítőhab mennyiségét nem kell megduplázni, nagyon sokra elég. Célszerű előre megfontolni, hol nem lesz útban, mert hagyni kell száradni másnapig, hogy nyugodtan el lehessen dobozolni. (tavaly kipróbáltam a bolti, tubusos díszítőt, de szerintem drága, kevés, és nem jó ízű, maradok ennél, megéri azt a kis macerát.)
Természetesen azóta már van sütőlapom, de higgyétek el, ha nincs, tényleg tökéletesen megfelel a felfordított tepsi alja.

Ha valaki kipróbálja a receptemet, bízom benne, hogy nem fog csalódni!



13 megjegyzés:

  1. szépek lettek! szeretek én is sütni mézest, finom, illatos lesz tőle a lakás.

    VálaszTörlés
  2. Hát, nem terveztünk az idén mézest, de most lehet, hogy mégis. Olyan kívánatosak. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Már nálunk is tervben van, de minden évben elkeverem a receptet. Már pont kezdtem rászánni magam a kutatóexpedícióra:) A tieid nagyon csinosak, mennyi idő alatt válnak fogyaszthatóvá?

    VálaszTörlés
  4. Köszi Lányok!
    Minden évben sütök ilyet, egyszerűen muszáj! Persze, volt már, hogy nem díszítettem fel őket, mert arra egyszerűen nem volt időm. Most nagyon hamar meg kellett csinálnom, mert postázok is belőle messze-messze. És ez már a második nekirugaszkodás. 150! db-ot csináltam elsőre, kint hagytam egy nagy tálban, mondtam is, hogy szabad belőle enni, elég az. De! Felhívom a figyelmeteket, hogy ha kamasz fiúk tartózkodnak a házban, akkor semmi sem elég! Egyébként már másnap lehet enni. (egyesek szerint már aznap éjjel...)

    VálaszTörlés
  5. Gaetano többször rámszólt, hogy az a fára van, de én azért faltam. Jó lett, köszi!

    VálaszTörlés
  6. Ha veled/velünk tölti az elkövetkező Karácsonyokat, majd megtanulja, hogy a fára az van, ami megmarad :)

    VálaszTörlés
  7. Viszont a Sanyi milyen kis zsenge a borítóképeden. Csinálhatnál egy külön blogot a Sanyiról, ahol szép.

    VálaszTörlés
  8. Idén elmaradt, hiányzik az illata! Boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Nem tudom hogy történt,hogy eddig nem értem ide de most láttam milyen szépek....
    Pár éve sütöttem utoljára, de akkor is csak díszités nélkül.... nagyon guszta... Talán még visszatérsz ide... Boldog új évet és minden jót kívánok!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Én is kívánok minden jót az új esztendőre!

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...