2011. május 26., csütörtök

És akkor a bodzaszörp!

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítőkészségét! Azonban én megvilágosodtam. Egyszer csak bevillant, hogy amikor a tavalyi szörppel megvendégeltem a férjem unokaöccsét, akkor neki annyira ízlett, hogy elkérte a receptet, anyukája számára. Akkor még fejben megvolt nekem, és lediktáltam. Most pedig felhívtam, hogy ugyan kérné már el Anyukától nekem a receptemet! Hát ilyen egyszerű az élet!

A recept birtoklásának boldog tudatában összeszedtem hát gyermekeimet, és irány a határ, bodzát szedni! Mert van a ház mögötti út mellett is, de az poros. Lánygyermek(20) lelkes volt, fiúgyermek(15) pedig áldozatos. A szörpért ugye.
Nagyon jó helyet találtunk, évek, vagy talán évtizedek óta felhagyott szőlőket, teli bodzával, és vadrózsával. A vadrózsa nagymértékű jelenléte momentán nem volt praktikus, de szentül elhatároztam, hogy ősszel hecsedlilekvárt fogok főzni!

Szóval. Megszedtük a bodzát. Jó sokat. Nagy Ikeás kék tatyóba. Előzőleg beruháztam 20 kg!(nem tévedés) cukorba. Mert mi rohadt nagyon sokat iszunk. Kis tételben tehát nem játszunk.

Ha már ott voltunk, muszáj volt szednem egy kazal vadvirágot.


Lánygyerek segített, fiúgyerek elnézte. Micsináljon, mégiscsak az anyja!



Hát nem szép?!?!

Na. Hazatértünk a szekérderéknyi bodzával. Savanyúságos hordóba (műanyag, nemtom, kb. 30 liter, lehet, hogy több) 20 kg cukrot feloldottam 20 l vízben. (igen-igen, nagyon tömény, de legalább jól higítható, és mint említettem rohadt nagyon sokat iszunk) 20 db citrom felszeletelve, és kg-l-enként kb. 10 virágzat, ha kicsik, akkor több, esetünkben tehát kábé 200 virág, de kicsik voltak, szóval több. Plusz még egységenként 2 dkg citromsav. Ezt elkeverjük, majd 3 napon keresztül naponta néhányszor megkeverjük, egyébiránt békén hagyjuk.



Ezalatt még fényképezgetjük a mezei virágzatot, csak mert olyan szép.




És mert lelkesedésünk, hogy nyár van, nem szűnik.


És a Sanyi?
Óh, igen!
Már nyilván Ti is kórusban felelitek:
Ő közbe' szép!



A hintaágyban is:



Ha túl meleg van, akkor alatta:




No, így szépen eltelt a három nap. (Jó, közben el-el kell menni dolgozni, főzni, mosni, takarítani, satöbbi, de az mind mellékes)
Feloldunk kg-l-enként 1 csapott kávéskanál nátrium-benzoátot (tudom, tartósítószer, pfúj, de nekem forrt már fel cuccom, tehát inkább), hozzáadjuk, még egyszer megkeverjük.
Ekkor leszűrjük végre a szörpünket, és boldogan konstatáljuk, hogy 30 liter lett, talán kitart a meggyszörpig.


EGÉSZSÉGÜNKRE!





3 megjegyzés:

  1. Hát, én nem szeretem a bodzaszörpöt, de most megkívántam. És szép helyen lakhattok a virágzat alapján. Egészségetekre!

    VálaszTörlés
  2. Egészségetekre Adél!Igyál egy pohárral helyettem is!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...